νομίζω ὅτι τὸ "τοῦ πονηροῦ" σημαίνει τὸν Διάβολον. διὰ τί? διότι ὁ Διάβολος τὸν Θεὸν πειράζει.κατὰ Ματ 6:13 wrote: καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
viewtopic.php?f=6&t=3318
νομίζω ὅτι τὸ "τοῦ πονηροῦ" σημαίνει τὸν Διάβολον. διὰ τί? διότι ὁ Διάβολος τὸν Θεὸν πειράζει.κατὰ Ματ 6:13 wrote: καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
φράσον μᾶλλον μοι τὴν σου ἀπόκρισιν· πῶς αὕτη τὸ ζήτημά ἀποκρίνεται;Mark Lightman wrote:νομίζω ὅτι τὸ "τοῦ πονηροῦ" σημαίνει τὸν Διάβολον. διὰ τί? διότι ὁ Διάβολος τὸν Θεὸν πειράζει.κατὰ Ματ 6:13 wrote: καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
viewtopic.php?f=6&t=3318
χαῖρε, φίλε Θῶμας.Thomas Dolhanty wrote:πῶς αὕτη τὸ ζήτημά ἀποκρίνεται;
τὸ δὲ "ἀπὸ τὸ πονηρόν" οὐκ ἀναγιγνώσομεν.Athenian Bible Society Modern Greek Mt. 6:13b wrote:...ἀλλὰ σῶσέ μας ἀπὸ τὸν πονηρόν.
χαῖρε, φίλε Μᾶρκος.Mark Lightman wrote:χαῖρε, φίλε Θῶμας.
ἐὰν ἐν ἀπορίᾳ ὦ, τὴν ΝεωΕλληνικὴν ἀναγιγνώσκω. ἀναγιγνώσκομεν δὲ τότὸ δὲ "ἀπὸ τὸ πονηρόν" οὐκ ἀναγιγνώσομεν.Athenian Bible Society Modern Greek Mt. 6:13b wrote:]...ἀλλὰ σῶσέ μας ἀπὸ τὸν πονηρόν.
καὶGreek Vamvas Bible 1850: Modern Greek Bible 1850 wrote:… ἀλλὰ ἐλευθέρωσον ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηρου.
Greek Patriarchial Ecumenical Text (1904) wrote: … ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
Πολύ ενδιαφέρον - αλλὰ τρελό!Stephen Hughes wrote:Thomas,
Στα καθαρευουσιάνικα κείμενα βρίσκουμε τη πρόθεση από με τη γενική, καθὼς ἐν τῇ Κοινῇ. Μα στα Δημοτικὰ τη βρίσκουμε μόνο με τη αιτιατική. εξάλλου τα δημοτικά δεν έχουν επιτακτικές με τη κατάληξη -σον.
ἀλλά ὁ θεὸς ἀπείραστός ἐστιν!Mark Lightman wrote:νομίζω ὅτι τὸ "τοῦ πονηροῦ" σημαίνει τὸν Διάβολον. διὰ τί? διότι ὁ Διάβολος τὸν Θεὸν πειράζει.κατὰ Ματ 6:13 wrote: καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
viewtopic.php?f=6&t=3318
With a the help of Google Translate, I gather you're saying that there is no Genitive form in Modern Greek and the other texts quoted were Katharevousa?Stephen Hughes wrote:Στα καθαρευουσιάνικα κείμενα βρίσκουμε τη πρόθεση από με τη γενική, καθὼς ἐν τῇ Κοινῇ. Μα στα Δημοτικὰ τη βρίσκουμε μόνο με τη αιτιατική. εξάλλου τα δημοτικά δεν έχουν επιτακτικές με τη κατάληξη -σον.
ΝεωΕλληνικὴ και είναι ενα ορθογραφικό λάθος. Πραγματικά η σημερινή γλώσσα αναφέρεται ως η νεοελληνική, τα νεοελληνικά, η νέα ελληνική γλώσσα, ή τα νέα ελληνικά.
The text is written in Standard Modern Greek so that Thomas can see the difference between this form of the language and the one in his Bible. In Standard Modern Greek από governs the accusative.Paul-Nitz wrote:With a the help of Google Translate, I gather you're saying that there is no Genitive form in Modern Greek and the other texts quoted were Katharevousa?Stephen Hughes wrote:Στα καθαρευουσιάνικα κείμενα βρίσκουμε τη πρόθεση από με τη γενική, καθὼς ἐν τῇ Κοινῇ. Μα στα Δημοτικὰ τη βρίσκουμε μόνο με τη αιτιατική. εξάλλου τα δημοτικά δεν έχουν επιτακτικές με τη κατάληξη -σον.
ΝεωΕλληνικὴ και είναι ενα ορθογραφικό λάθος. Πραγματικά η σημερινή γλώσσα αναφέρεται ως η νεοελληνική, τα νεοελληνικά, η νέα ελληνική γλώσσα, ή τα νέα ελληνικά.
ἀληθινῶς, ἀλλὰ καὶ δεῖ ἡμᾶς βλέπειν ὅτι ὁ Ἰησοῦς ἐδίδασκου τοὺς μαθηταῖς αὐτοῦ. ναὶ΄ ἐπροσεύξαμην αὐτὸς, ἀλλὰ ἵσως διὰ τοὺς μαθητὰς καὶ οὐ δι' ἑαυτόν. οὒν ἵσως ἐστιν ὁ διάβολος (πειράζει καὶ ἡμᾶς) ἀλλὰ καὶ ἵσως οὐκ ἐστιν.Mark Lightman wrote:νομίζω ὅτι τὸ "τοῦ πονηροῦ" σημαίνει τὸν Διάβολον. διὰ τί? διότι ὁ Διάβολος τὸν Θεὸν πειράζει.κατὰ Μαθ 6:13 wrote: καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
viewtopic.php?f=6&t=3318